Як вибрати піч буржуйку?
Як правильно вибрати піч буржуйку для будинку або дачі?
Кожен, хто хоче обзавестися автономним альтернативним джерелом тепла у вигляді дров'яної буржуйки, повинен ознайомитися з пропозицією ринку, щоб правильно зробити вибір. Печі-буржуйки сьогодні встановлюють не тільки на дачі, а й у будинку, як резервне опалення.
Як вибрати буржуйку, на що звернути увагу розповімо в цій статті.
Яка буржуйка краще сталева або чавунна?
На ринку твердопаливного обладнання представлені моделі буржуйок на дровах із сталі і чавуну. Яку буржуйку краще купити?
Переваги чавунних буржуйок:
- Термостійкі властивості вище - витримують високу температуру, відповідно можна топити вугіллям.
- Довго утримують тепло з-за своєї високої теплоємності (властивість чавуну).
- Міцні, не деформується при експлуатації.
Мінуси чавунних печей:
- Мають товсті стінки, відповідно довше нагріваються.
- Мають велику вагу, незручно і дорого транспортувати.
- Ціна на чавунні пічки вище (в основному імпортні моделі).
- Чавун сам по собі схильний до корозії. Щоб піч служила, як можна довше і мала бездоганний вигляд, корпус зовні облицьовані керамікою, природним каменем. По-перше, це захищає від іржі, по-друге, користувач печі не зможе обпектися.
Дуже поширені на ринку буржуйки зі сталевим корпусом і чавунною топкою, посиленою шамотною цеглою, наприклад печі Duval. Зовнішній сталевий корпус печей Дюваль покритий термостійкою емаллю, що дуже прикрашає чавунні опалювальні прилади.
Плюси сталевих печей:
- Сталева буржуйка швидко нагрівається сама і швидко нагріває приміщення.
- Вага сталевих агрегатів менше, їх легше перевозити.
- Вартість металевих печей в більшості випадків нижче, ніж чавунних, так як на ринку продається безліч моделей українського виробництва.
Недоліки металевої буржуйки:
- Сталеві печі не так довго, як чавун вивчають тепло.
- Не можна використовувати вугілля.
- Металеві печі внаслідок сильного перегріву можуть деформуватися.
Відповіді на питання "яку буржуйку вибрати для дому" насправді немає. Якщо правильно палити сталеву буржуйку, не перекалять, не використовувати вугілля, то проблем з експлуатацією не буде.
Тому, при виборі буржуйки, краще керуватися такими критеріями, як:
- Тривалість роботи на одній закладці твердого палива.
- Дизайном.
- Ціновою політикою.
- Популярністю бренду, виробника.
- Відгуками користувачів.
Відразу варто обмовитися: є пічки буржуйки традиційні, а є печі тривалого горіння. Звичайно для будинку краще купити опалювальну піч тривалого горіння, а не традиційну піч буржуйку.
Піч тривалого горіння відрізняється від традиційної буржуйки наявністю регулятора надходження повітря в топкову камеру (заслінка, зольний ящик, піддувало). Регулятор використовується для скорочення кількості повітря, що надходить у топку. Режим тривалого горіння - це режим, коли повітря для горіння надходить зовсім в невеликих кількостях, тобто дрова в печі тліють, а не горять.
Як вибрати опалювальну піч тривалого горіння для приватного будинку?
Яку піч краще встановити в приватному будинку і як її правильно вибрати? При купівлі буржуйки варто звернути увагу на наступні параметри:
1.Товщина сталі.
Якщо це сталевий агрегат, то важливим критерієм у виборі є товщина сталі. Для приватного будинку або дачі краще купити буржуйку завтовшки 4-5 мм Така піч пропрацює набагато довше, ніж опалювальний прилад 2-3 мм.
2. Наявність колосникових грат і зольного скриньки.
Багато печі на дровах випускаються без зольника і колосників. Горіння палива здійснюється прямо на днище, поді печі. Такі печі менш зручні в плані обслуговування (видалення золи), проте не менш ефективні.
На захист безколосниковых буржуйок можна сказати - видаляти золу припадає приблизно один раз в тиждень. Так як більшість агрегатів є печами тривалого горіння, палива витрачається мало, золи утворюється небагато. Повністю зола не вигрібається, все одно залишається невелика зольна подушка для укладання нової порції дров.
Деякі покупці принципово вибирають буржуйки тільки з колосниками - це право кожного.
3. Камера вторинного допалювання.
Коли покупець задає питання "яка буржуйка краще?", можна сказати однозначно - "та, яка довше працює на одній повній закладці палива".
Тривалість горіння залежить від конструкції топки. Якщо в печі є, крім основної камери згоряння, відсік для допалювання пічних газів, то такий опалювальний прилад буде працювати більш тривалий час на одній закладці.
У буржуйках тривалого горіння пічні гази, які утворюються в результаті згоряння твердого палива згорають в камері допалювання за участю вторинного повітря. Але така конструкційна особливість зустрічається не у всіх моделях. Краще, звичайно ж, вибрати буржуйку з даної "фішкою".
4. Фунція ковекции (наявність кожуха-конвектора, теплообмнных труб).
При купівлі опалювальної пічки для приватного будинку варто звернути увагу на спосіб нагріву приміщення.
Печі-буржуйка поділяються на:
- буржуйки, який гріють через випромінювання
- конвекційний печі.
Коли працює звичайна буржуйка гріються її стінки (вони ж стінки топки). Тепло випромінюється від стінок печі.
Конвекційна піч, на відміну від стандартної, обладнана то кожухом, то трубами навколо топки, через які проходить повітря. За рахунок близького розташування нагрітої топкової камери, відбувається нагрівання повітря, який потім виходить і поширюється по приміщенню.
Звичайно ж, набагато краще купити піч буржуйку з конвекцією. Вона в рази швидше прогріє будинок.
5. Заслінка шибер в димохідні патрубку.
На питання "яка піч буржуйка краще?" можна відповісти - та, у якій є заслінка тяги.
Шибер - це заслінка, яка розміщена в патрубки димоходу. Вона на 3/4 перекриває димову трубу і не дає диму відразу "йти" в трубу.
Ця "фішка" потрібна, щоб ефективно управляти роботою буржуйки: переводити в тління, збільшувати чи зменшувати тягу.
Без заслінки-шибера піч буде працювати менш ефективно. Якщо в конструкції опалювального приладу присутня друга камера для допалювання, то шибер затримує вихід пічних газів в ній, що збільшує ефективність грубки.
Яку піч буржуйку краще вибрати для опалення приватного будинку?
Для опалення будинку краще купити піч тривалого горіння більш привабливу по дизайну, з камерою вторинного допалювання. Якщо вам потрібно готувати, то підійдуть моделі з плитою, конфоркою, духовкою. Можна придбати піч зі скляною дверкою.
Кращі моделі тривалого горіння як для дому:
Сталеві печі з варильною плитою і конфоркою товщиною 4 мм. Горіння - до 8 годин.
У конструкції є камера допалювання диму, колосникові ґрати, зольник, конвекційний кожух.
Є моделі зі скляною дверкою, конфоркою (одна або дві).
Зовнішні частини покриті жаростійкою емаллю. Бічні стінки прикрашені нержавіючими вставками.
Чавунні печі Duval на дровах, вугіллі та брикетах з шамотированой топкою.
Модельний ряд складається з печей-камінів і печей для кухні з духовкою і конфорками.
Є моделі з турбо камерою допалювання, конвекційні печі, печі-каміни з духовкою і звичайні буржуйки.
У печах присутній емальований корпус, скляні дверки, рухливий чавунний колосник і зольний ящик.
Усі опалювальні прилади обладнані чавунній варильної поверхнею з конфоркою.
До печей серії Duval можна підібрати сталеві емальовані труби коричневого кольору.
Час роботи на одній закладці палива до 4-8 годин, в залежності від моделі.
Печі-каміни Bella Talia виконані з сталі в поєднанні з чавунними елементами (дверка, варильна плита, колосник).
Корпус (бокові стінки) пофарбовані емаллю різних кольорів.
Топкова камера викладена шамотною плитами.
Використовуване паливо - дрова, брикети.
Є моделі з відсіком для зберігання дров.
Горіння однієї закладки доходить до 4-5 годин.
Привабливий дизайн, багата колірна гамма, якісне виконання.
Печі-каміни сербської фірми MBS виконані зі сталі з елементами чавуну (варильна поверхня, колосникові решітки, дверцята топки і зольного ящика).
Корпус покритий емаллю.
Топка печей-камінів викладена шамотною плитами.
Паливо - дрова та брикети.
Час роботи на одній закладці до 4-5 годин.
Сталеві печі і печі-каміни.
Є моделі з конфоркою, скляними дверцятами, з камерою допалювання димових газів.
Всі моделі обладнані системою конвекції повітря.
Корпус покритий жаростійкою фарбою.
Є зольний ящик і чавунна решітка.
Час роботи - 5-8 годин.
Паливо - виключно дрова.
Краща опалювальна піч для будинку - це модель з високим ККД, тривалістю горіння 8 і більше годин, з системою конвекції.
Яку буржуйку поставити в гараж, майстерню, цех?
Яку піч вибрати для гаража? Для гаража краще придбати буржуйку з великою камерою згоряння. Так як стіни господарських приміщень зазвичай мають слабку теплоізоляцію, то тут краще віддати перевагу на користь більш потужної моделі, у якій буде містка топка.
Для гаража підійдуть:
- Піч Брест.
- Піч булерьян.
- Для виробничих приміщень, типу складу, СТО або в теплицю можна встановити повітряні печі Konvektor.
Як правильно підібрати піч для будинку по потужності?
Тут все просто. Висоту від підлоги до стелі потрібно перемножити з площею приміщення, яке потрібно опалювати. Результат - об'єм приміщення. Наприклад 30 м. кв. при висоті 2.5 метра - це 75 м. куб.
Виходячи з теплоізоляційних характеристик приміщення (утеплення стін, герметичність вікон) і бажаної температури повітря потрібно визначити запас потужності дров'яної печі.
Якщо приміщення має гарний утеплення стін і температура повітря 18-20 С, то підійде піч буржуйка, яка розрахована на 100 м. куб.
Якщо утеплення стін гарне, але потрібна більш висока температура повітря, то краще купити буржуйку, призначені для опалення 120-150 кубів. Ну а якщо, стіни будинку не утеплені, то не зайвим буде замовити піч на дровах об'ємом 200 кубів.
Саме таким чином, краще підбирати дров'яної опалення для свого будинку або господарської споруди. Краща піч для дому, це та, яка здатна обігріти приміщення навіть у найлютіший мороз.
Вдалого вибору!