Сучасні буржуйки - апарати тривалого горіння або пережиток минулого?

Буржуйка - ефективне опалення або пережиток минулого?
Багато вважають, що буржуйка є атрибутом минулих століть і застосування в сучасному світі вже не знаходить, однак це не зовсім так. Сучасна буржуйка є вдосконаленим аналогом старовинних буржуйок минулих років.
У класичному розумінні буржуйкою називають піч відкритого горіння з допомогою якої, можна опалити будинок шляхом отримання тепла від розжарених стінок топки, тобто за рахунок випромінювання. Так і було раніше, але зараз ситуація на ринку твердопаливного обладнання для опалення в корені змінилася.
Сучасна буржуйка, як і раніше, являє собою сталеву чи чавунну конструкцію, але вже не таку просту за принципом нагріву приміщення і методом згоряння палива.
Принцип роботи сучасної буржуйки тривалого горіння
Пристрій буржуйки тривалого горіння, на дровах
Принцип обігріву приміщення в конструкції сучасних буржуйок заснований на такому явищі, як природна конвекція. Реалізувати конвективну функцію пічки буржуйки допомагає кожух-конвектор.
Кожух-конвектор опалювальної пічки являє собою наявність повітряного зазору між зовнішнім корпусом і стінками камери згоряння, а також отворів, крізь які повітря надходить і виходить назовні.
Природна конвекція, як вид теплообміну, виникає в процесі нерівномірного нагрівання речовин, які рухаються. При цьому, речовина, яке підігрітий більше має менш високу щільність, що під дією до архімедового сили змушує його пересуватися відносно менш нагрітого речовини.
У випадку з буржуйками сучасного типу речовиною, яке нагрівається нерівномірно, є повітряні маси в будинку. Прогрів всього об'єму приміщення здійснюється за рахунок потоків повітря, який потрапляє в отвори кожуха-конвектора, нагрівається від зіткнення з розпеченими стінками камери згоряння, далі надходить у приміщення, і маючи меншу, ніж холодне повітря, щільність пересувається відносно його.
Ця, здавалося б, нехитра система має ряд незаперечних переваг:
- по-перше, швидкість нагріву повітря за рахунок конвекції більше, ніж при нагріванні від випромінювання,
- по-друге, в залежності від розмірів печі, можна нагріти приміщення різної площі,
- по-третє, можна поєднати опалення з просушуванням одягу, а також використовувати буржуйку для просушування приміщень, де проводяться ремонтні роботи.
Постійні конвективні потоки теплого повітря, які виходять з печі в кінцевому підсумку призводять до вирівнювання температури повітря в опалювальному приміщенні. Температура починає знижуватися тільки після того, як паливо в печі прогорає і горіння загасає. Але в сучасних буржуйках робочий цикл в рази вище.
Як довго працює сучасна буржуйка?
Сучасна буржуйка є агрегатом тривалого горіння - це ще одне нововведення, яке зазнали її попередники.
Отже, буржуйка тривалого горіння - це двокамерна піч, яка передбачає повільне згоряння палива за рахунок обмеженою подачі кисню.
Двокамерна топка буржуйки тривалого горіння сучасного зразка дозволяє паливу повільного згоряти в нижньому відсіку і догорають всім несгоревшим його частинкам, а також диму - у верхньому.
Довгий горіння палива забезпечує повітря, яке подається в нижній відсік топки з отвору зольного ящика або спеціальної заслінки на дверцятах печі.
Функцію подвійного допалу забезпечує спеціальний канал для надходження повітря в верхній відсік топки - інжектор.
Таким чином, досягається тліючий режим роботи печі, що сприяє економії витрат на опалення.
Паливом для сталевих буржуйок тривалого горіння, як правило, є дрова, чавунних зразках можна використовувати ще і вугілля, брикети.
Чавунні буржуйки за вартістю зазвичай вище сталевих, однак асортимент сталевих більше, їх легше транспортувати, а також перевозити.
Одниим з яскравих зразків сучасних буржуйок тривалого горіння є булерьян. Булер'ян також має двокамерну топку, подачу основного і вторинного повітря. Відмінність полягає лише в тому, що в булерьяне конвективний теплообмін здійснюється за допомогою повітряних труб, які приварені до корпусу печі, а також в булерьяне відсутні колосники - процес горіння відбувається на днище.
Регулювання теплоємності печі здійснюється за допомогою регулятора тяги, яким обладнаний патрубок димохідної труби.
Буржуйку тривалого горіння можна деякий час експлуатувати в режимі інтенсивного згорання дров (для приготування їжі) - у цьому випадку регулятор тяги і подача повітря в топку відкриті, далі піч переключається на тління - регулятор і заслінку подачі повітря прикривають.
Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок, що найефективніша буржуйка - це буржуйка тривалого горіння (булерьян, буллєр, дров'яні печі Теплодар, Огнев та інші).
Сучасна піч буржуйка не тільки економічна, а й послужить прикрасою будь-якого інтер'єру.
У більшості випадків печі буржуйки пофарбовані жаростійкою емаллю, яка не тільки витримує теплові навантаження, а й надає привабливості зовнішнім виглядом.
Багато виробників дров'яних печей, як імпортні, так і українські, передбачають скляне віконце на дверке завантаження.
Деякі моделі дров'яних печей мають панорамне скло. Такі печі носять назву печі-каміни. Як правило, моделі з панорамним склом мають спеціальну систему охолодження від забруднення.
Крім привабливого зовнішнього вигляду сучасна буржуйка тривалого горіння, як і її попередниця, дозволяє приготувати їжу на варильної плити.
Умовно буржуйки тривалого горіння та булерьян можна розділити на:
- опалювальні печі – без варильної плити
- опалювально-варильні печі з чавунною конфоркою.
Деякі моделі буржуйок навіть дозволяють нагрівати воду за рахунок спеціального бака-теплообмінника, який вмонтований в конструкцію корпусу. Бак підключається до виносному баку більшого обсягу і гаряча вода для побутових цілей забезпечена.
Современная буржуйка длительного горения отличается не только высоким КПД, экономичным расходом топлива, а и внешним видом. Компактные габаритные размеры позволяют беспроблемно перевозить печи.
Купить современную буржуйку длительного горения можно с доставкой в любой город Украины.