Як топити булерьян?
Як правильно топити булерьян?
Важливим моментом в експлуатації печі булер'ян є перший розпал. Багато користувачі через незнання і за браком досвіду стикаються з проблемою у вигляді викиду диму в приміщення, відсутністю нормальної тяги або перекаливанием печі, виникає питання "Як правильно розтопити булерьян?"
У уникнення помилок в розпалюванні, пропонуємо для ознайомлення покрокову інструкцію "Як користуватися булерьяном".
Дотримуючись вимоги до монтажу димаря, використовуючи дрова вологістю до 20% і застосовуючи поради з даної інструкції, розпал і експлуатація печі булер'ян стане легким і простим процесом, який не забере багато часу.
1 етап
Відкрити шибер димоходу (регулятор-газифікатор) на трубі.
Відкрити заслінку піддувала на завантажувальних дверцят печі.
Розпалити дрова, можна з допомогою запалки, переконатися, що горіння почалося і закрити завантажувальну дверку.
10-15 хвилин від печі булер'ян не відходити!
Йде нагрівання димохідної труби, самої печі і повітряних труб.
Через кілька хвилин з повітряних труб починають виходити перші порції теплого повітря.
Прислухайтеся в ці перші хвилини, до тяги в булерьяне (звук повітря). Це залежить від погоди, тиску, дощу, туману, морозу. Якщо в булерьяне сильна тяга (повітря «гуде»), то відразу ж трохи прикрийте обидві заслінки - на 20-30 градусів.
2 етап
Температура піднімається. З труб вже надходить гаряче повітря.
Ще через кілька хвилин прикрийте заслінки на 45 градусів. Не відходьте від печі на цьому етапі!
Щоб не загострити димар червоного, цей момент закриття заслінок на 45 градусів не можна пропустити!
3 етап
Останнім прикриття заслінок зробіть ще через кілька хвилин.
Орієнтуйтеся по температурі.
Закривати заслінки повністю не можна! Залиште щілину 1-1,5 см на піддувалі і на заслінці-шибер димоходу.
Коли краще зробити останній прикриття заслінок?
Коли в топковій камері булерьян не буде диму, тобто повітря повинен бути прозорим.
Як це побачити?
Через скло, якщо воно є в печі. Якщо немає - будьте обережні!
Відійдіть від булерьян на відстань 1 метр, нахиліться і загляньте в піддувало.
Якщо повітря прозорий - можна прикривати.
P. S. Проконтролюйте через кілька хвилин – не скупчується чи дим в топковій камері.
Якщо задимлене повітря, а не прозорий, трохи прочиніть заслінку.
Порада: Температуру тримайте 130-150 З (згідно індикатора температури) Якщо температура опустилася нижче – трохи прочиніть заслінки булерьян, повітря додасться у піч, температура горіння і збільшаться.
4 етап
Добавка дров.
З часом, коли температура опуститься і не буде збільшуватися при додаванні повітря, можна доповідати дрова.
Спочатку відкрийте заслінки булерьян повністю на 2 хвилини, тяга винесе залишки диму.
Потім відкрийте завантажувальну двері. Зробіть це так: прочиніть вузьку щілину, потримайте
кілька секунд, далі відкривайте повільно.
Так в дымоходе не появится обратная тяга и дым не выбросит в помещение.
Добавьте дрова на 2/3 топки, не больше. Должна остаться зона горения на 1/3.
Далее все по кругу – этап 1,2,3,4.
Конечно, горение зависит от многих факторов – погода, порода дров, влажность дров (не более
20%), уровень золы в печи (не превышать уровня дверцы, но и не удалять полностью), правильное утепление и сборка дымохода, высота дымохода, сезон года (осень-весна растопка булерьяна быстрее и проще). Поэтому общей, единственной пошаговой инструкции по растопке булерьяна быть не может.
Булерьян не компьютер и его работу можно только почувствовать при определенном опыте работы с ним. Обычно опыт накапливается за 1-2 недели. Тем не менее, надеемся, что наш 10-ти летний опыт, как пользоваться печью булерьян, вам поможет!
Для поддержания печи и дымохода в чистоте необходимо систематически использовать средство для чистки дымохода - катализатор сажи "Spalsadz". С таким порошком проблема загрязнения дымохода будет сведена к минимуму, тяга станет лучше, а значит и розжиг не будет вызывать трудностей.
Як топити котел булерьян - знають в інтернет-магазині Вогнище!